Skip to main content

Schatgraven

Bij  Schatgraven graven we naar ‘schatten’. Wat dat precies is, is voor iedereen verschillend.

schatgraven

Zelfvertrouwen

Ik help kinderen & jongeren te zoeken naar mooie ‘schatten’ oftewel eigenschappen en talenten. die ze al in zich hebben en waar ze “JA” tegen mogen zeggen.

Hoe moet dat ‘student’ zijn? Wat komt er dan allemaal op mijn pad en kan ik dat wel?

Waar loop jij als student tegen aan? Weet je niet hoe je een en ander moet regelen? Ervaar je veel stress? Wij gaan er samen rustig naar kijken.

Wat is fijn om als ouders te weten voordat jullie aan de kinderen vertellen dat jullie gaan scheiden?

Met behulp van de methodiek Poppetjestaal gaan we samen kijken en voelen wat de boodschap met jullie kinderen doet en hoe jullie daar samen het beste mee kunnen omgaan.

Wat is voor partners fijn om te weten voordat ze een samengesteld gezin gaan vormen?

Leven in een samengesteld gezin blijkt ingewikkelder dan gedacht. Deze gezinnen zijn gebouwd op de fundamenten van eerdere relaties en vaak rouw. Het blijkt lastig om je werkelijk te verbinden, eerdere ervaringen spelen mee. 

Kinderen krijgen nauwelijks de kans om hun behoeften te uiten en te rouwen om wat ze achter moeten laten.

Afscheid nemen en rouwen is voor ieder lid van de twee gezinnen een voorwaarde om zich opnieuw te kunnen verbinden. Pas dan komt er rust en waardering. 

Met behulp van de methodiek Poppetjestaal gaan we hier samen naar kijken en voelen wat het voor kinderen en jullie zelf betekent om samen een nieuw gezin te vormen. 

Eerste hulp bij hechting

Een goede ouder-kind band ontwikkelt zich gaandeweg. Na conceptie, in de zwangerschap en na de geboorte ontstaat langzaam aan een hechte band tussen ouders en kind. Tijd en aandacht van ouders, inzet, sensitiviteit en bescherming zijn daarbij belangrijk. 

Is de band veilig en goed, dan 'went' een kind als het ware aan geluk. Het heeft hier levenslang profijt van en zal zich goed ontwikkelen.

Bij een goede hechtingsrelatie is sprake van basisvertrouwen.

Door ervaring van onvoorwaardelijke zorg en genegenheid heeft het kind geleerd op eigen houtje dingen te ondernemen, ook tegen de wil van de verzorgers in ;-), zonder dat hij bang hoeft te zijn hun liefde kwijt te raken. Er is evenwicht tussen het zoeken van de nabijheid van de opvoeder en het loslaten van diezelfde opvoeder. 

 Als een kind in minder- of meerdere mate onveilig gehecht is kunnen de gevolgen daarvan groot zijn: 

  • lagere schoolprestaties, 
  • meer moeite met emotieregulatie, 
  • problemen in het leggen van sociale contacten, of 
  • op termijn: gedragsproblemen of psychiatrische problematiek.

Een goede hechtingsrelatie kan ongewild in de knel komen door:

- rouw en/of trauma bij de ouders, 
- eigen onveilige hechting van de ouders
- door problemen tijdens de zwangerschap of 
- door problemen bij de geboorte. 

Het hechten tussen ouders en kind is zo essentieel dat, wanneer de band niet vanzelfsprekend goed is het, liefst zo vroeg mogelijk, noodzakelijk is om hulp te zoeken om een positieve band te helpen ontwikkelen. Gelukkig herstelt een band in de meeste gevallen. 

Ouders en kinderen hebben een diep verlangen om het goed met elkaar te hebben. Dat helpt om de stap naar hulp te zetten. 

Samen gaan we kijken waardoor de band met uw kind niet is zoals u graag zou willen en wat er nodig is om die band positief te ontwikkelen.

Bij een hechtingstoornis verwijs ik u door omdat dat een specifieke aanpak vereist.

Eerste hulp bij het voorkomen van een Burn-out

Rust nemen, slapen, ontdekken waar je energie van krijgt en je weer opladen. Weten waar bij jou de energie slurpers zitten. Op deze manier voorkom je dat je jezelf uitput.
Met behulp van een energiemeter (m.b.v. materialen) kijken waar jij energie van krijgt, wat jou energie kost en of dat voldoende in balans is. 

Na deze sessie  weet jij  waar je aan kunt werken en waar je aanpassingen in je dagelijkse leven kunt doen.
Het is ook mogelijk om in een nieuwe sessie samen te gaan kijken hoe je dat het beste kunt aanpakken.